perjantai 8. maaliskuuta 2024

Onko endometrioosi luultua yleisempää?

Hyvää naistenpäivää!

Maaliskuu on endometrioosi-kuukausi, jona levitetään tietoisuutta tästä kivuliaasta sairaudesta. 

Yleisen käsityksen mukaan endometrioosia sairastaa maailmanlaajuisesti yksi kymmenestä naisesta. Pitääkö tämä enää nykytiedon mukaan paikkansa?


Viimeisimpien tutkimusten mukaan joka seitsemäs nainen on saanut endometrioosi- diagnoosin. Mutta onko oikea luku vähintään puolet naisista tai enemmän?

Miten tilastot voivat olla väärässä? Avainsana on "diagnosoitu".

Tilastot kattavat vain diagnoosin saaneet, ja tiedetään että monet naiset ovat jääneet ilman diagnoosia yli 10 vuoden ajan. Monia naisia ei koskaan diagnosoida.

50 prosentilla naisista, joille tehdään leikkaus osana hedelmällisyyden arviointia, on endometrioosi.

Monet naiset joko uskovat tai heille on uskoteltu että heidän oireensa ovat normaaleja.

Normaalin elämän estävä kuukautiskipu ei ole normaalia. Vatsan turpoaminen kuin näyttäisi raskaanaolevalta ei ole normaalia. Nämä oireet voivat olla merkkejä endometrioosista. Ne eivät ole normaaleja, ja ne on tutkittava. 

 


Lähde

 

Itselläni ei vielä 45-vuotiaanakaan ole virallista endodiagnoosia. Kutsunkin itseäni aina "leikkisästi" luulosairaaksi. Luovuin jo hyvin monia vuosia sitten siitä toivosta että joskus jotain näkyisi ultrassa tai magneetissa, tai että pääsisin leikkaukseen.

Kohdallani suurin ongelma ei ole kipu. Hoitamaton ja diagnisoimaton endo voi olla pahimmillaan hengenvaarallinen. Itselläni kivut ja oireet ovat jatkuvasti levinneet ylöspäin.

Keuhkojen endometrioosi voi aiheuttaa ilmarintoja erityisesti kuukautisten aikaan. Endo voi levitä palleaan, maksaan, sydämeen ja aivoihinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti