maanantai 18. maaliskuuta 2024

Endometrioosiviikko alkaa tänään

Sen kunniaksi taas hiukan myyttien murtamista.

 



Jos lääkäri väittää että endometrioosia ei ole koskaan kohdun ulkopuolella, kyseessä on valelääkäri. Määritelmänsä mukaan endometrioosi sijaitsee aina kohdun ulkopuolella. Kohdun sisäisestä endosta käytetään nimitystä adenomyoosi.

Jos lääkäri väittää että sinulla ei voi olla endometrioosia koska sitä ei näy ultraäänessä, kyseessä on puoskari. Endometrioosi ei välttämättä näy ultrassa eikä magneetissakaan. Mutta toivoa on. Tulevaisuudessa kuvantamismenetelmät ovat parempia ja tarkempia. Lisäksi lääkäreiden kesken on isoja eroja sen suhteen miten hyvin he osaavat ultrata. Jotkut pystyvät näkemään ultrassa asioita joita muut eivät huomaa ollenkaan.

 


 

Jos lääkäri väittää että raskaus parantaa endometrioosin hän puhuu lämpimikseen paskaa. Tämä "neuvo" on myös todella törkeä kun kyseessä on sairaus joka voi aiheuttaa lapsettomuutta. Raskausaikana ja sen jälkeen endometrioosikivut ja muut oireet voivat hävitä tai lievittyä, mutta voivat ne myös pahentua. Älä tuota maailmaan uutta ihmistä tämän raskaus-valheen takia. Muista myös se että endometrioosi voi periytyä. Haluatko todella että tyttäresi kärsii niin kuin sinä olet kärsinyt?

 


 

Hormonihoito ei paranna endometrioosia. Joillakin se voi lievittää oireita. Joillakin se voi peittää oireita, jolloin endo pääsee sen turvin leviämään enemmän.

 


 

Radikaalileikkaus eli kohdun ja munasarjojen poisto ei välttämättä paranna endometrioosia, varsinkaan jos kaikkea endokudosta ei samalla poisteta. Monilla oireet jatkuvat sen jälkeenkin, mutta hoitoa voi olla vaikeampi saada. Toki kohdunpoisto auttaa vuotoihin ja adenomyoosiin. Radikaalileikkauksen jälkeinen hormonihoito estrogeenillä voi olla endolle bensaa liekkeihin. 

Paras nykytiedon mukainen hoito endometrioosiin on sen mahdollisimman tarkka ja varhainen poisto leikkauksella. Tärkeintä on että leikkaava lääkäri tietää mitä tekee. Hänellä pitää olla vankka tietämys ja kokemus endoleikkauksista, vaikeistakin. Moni laparoskopia on turha koska lääkäri ei tunnista kaikkea endometrioosia, ja/tai ei osaa poistaa sitä vaikeista paikoista.

 

endometrioosi leikkaus

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti