torstai 5. maaliskuuta 2015

Mitä endometrioosi oikeasti on?

Endometrioosi ei tarkoita pelkästään kuukautiskipuja eikä se rajoitu pelkästään lisääntymiselimiin. Itse asiassa endometrioosipesäkkeiden kaksi yleisintä paikkaa ovat virtsarakko ja peräsuolikohtusyvänne (??), vasen munasarja on vasta 7. yleisin paikka. Endometrioosia voi olla myös kohdunkannattimissa, virtsanjohtimissa, vatsakalvossa, suolistossa, umpilisäkkeessä, munasarjoissa, kohdussa ja munanjohtimissa. Harvinaisempia paikkoja endolle ovat maksa, sappirakko, pallea ja keuhkot. Endoa voi olla myös aivoissa ja sydämessä.

Endometrioosin yleisin oire on kipu. Kipu voi tulla kuukautiskierron mukaan tai olla jokapäiväistä. Krooninen lantiokipu, liikuntaan liittyvä kipu, suolistokipu ja virtsaamiskipu, yhdyntäkipu, kipu istuessa tai kumartuessa, ovulaatiokipu ja kuukautiskivut. Lievä kuume ja leukosyyttien oleminen koholla on endoa sairastavilla kohtuullisen yleistä. Krooninen heikotus ja väsymys sekä lihas- ja nivelkivut ovat myös yleisiä. Moni saa ärtyneen paksusuolen diagnoosin eikä heille kerrota että endometrioosi voi olla suolisto-oireiden takana. 

Endometrioosilla on kyseenalainen kunnia olla yksi yleisimmistä sairauksista josta kukaan ei puhu. Endometrioosi on yleisin syy lantioalueen kipuun ja silti se on viimeinen asia joka diagnisoidaan. Usein ensin suljetaan pois sukupuolitautien ja suolistosairauksien mahdollisuus. Ja koska endometrioosi vaikuttaa lisääntymiselimien lisäksi myös sisäelimiin siihen liittyy myös todellinen riski mm. akuuttiin tai krooniseen umpilisäkkeen tulehdukseen, suolitukokseen, suolen puhkeamiseen ja harvinaisissa tapauksissa jopa ilmarintaan eli keuhkon painumiseen kasaan.

Endometrioosi on monimutkainen sairaus jota terveydenhuoltoalan ammattilaiset ymmärtävät huonosti ja josta suurin osa ihmisistä ei ole kuullutkaan. Tämän täytyy muuttua sillä endometrioosia sairastaa 10% naisista, osa tietämättään, osa vain luulosairaus- tai väärän diagnoosin saaneena.

Lähde

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti