perjantai 18. lokakuuta 2013

Hormonihäiritsijät endometrioosin syynä

Yksi syy endometrioosin jatkuvaan yleistymiseen länsimaissa on nyky-ympäristömme hormonihäiritsijöiden määrä. Hormonihäiritsijät ovat elimistössä estrogeenin kaltaisesti toimivia myrkkyjä, jotka osaltaan pahentavat endometrioosista kärsivän oireita ja kipuja. Siksi endometrioosia sairastavan onkin järkevää yrittää vähentää altistumistaan näille häiriköille.

Elimistössä estrogeenin tavoin toimivia hormonihäiritsijöitä on esimerkiksi kassakuiteissa, säilyketölkkien sisäpinnoilla, muoveissa, paistinpannujen tefloneissa ja muissa vastaavissa pinnotteissa, kertakäyttöisissä kuukautissuojissa ja kosmetiikkatuotteiden sisältämissä parabeeneissa. Jopa vesijohtovedessä on nykyään hormoneita, kun naiset pissivät e-pillerijäämiä viemäreihin.

Esimerkiksi parabeeniton kosteusvoide on aina parempi vaihtoehto kuin vaikkapa apteekin kemikaalipommit, joita myös perusvoiteiksi kutsutaan. Endometrioosikivuista kärsivänä haluaa tehdä kaikkensa vähentääkseen oireitaan ja endon leviämistä, ja hormonihäiritsijöiden välttely on pieni osa sitä.

Missä kaikessa on hormonihäiritsijöitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti